Thursday, December 23, 2010

:::Selendang vs Bawal vs Tudung Indon:::

Assalamualaikum...

Sementara aku blm dpt jawapan kemana2,rumah la port terbaik...Hari2 benda yg sama aku buat.Bangun pagi,gosok gigi (namo mandi dolu..hahahaha...),buat nescafe n bka tb...Kemas katil (tb biar terbukak~~takowt sebenarnya),arahkan mesin membasuh kain baju then hamek penyapu,kemas uma...Kadang2 je advance sket mop n lap2 abok...Aritu lagik advance (sbb buhsan da tahap cipan) aku upgrade furniture dlm bilik..

Dah siap aku guling dr dapur ke hall...Hall ke dapur...Terpakse la aku dok nongkrong dpan tb (tp bkan tgk tb) smbil men sudoku...Bile buhsan,terpakse la aku capai netbuk,mencari pape yg blh aku buat info...Adessss...Panjang sggh mukaddimah aku,padahal nk cite pasai penutupan rambut d kepala je..hahahaha...

Dah 2 ari aku bka netbuk n surf cara pemakaian tudung bawal n selendang yg nmpk cute (sbb aku cute la gak..lalalalala).Lepas tgk aku try...Eiii comel sggh diriku ini (berkata ku dlm ati)..Mmg aku x bohong dehhhh..Mmg senang,cpt n nmpk sgt cantik n kemas.Korg mesti pelik kn nape aku x pakei  je tudung sarung yg byk jual skrg ni.Utk pengetahuan korg aku mmg byk koleksi tudung itu,akan tetapi sang suamiku tak suke.Dia kate mcm minah Indon...So aku gelar tudung sarung tu as a tudung indon...hahahaha...Dan demi menjaga hati sang suami,aku try la cr variasi pemakaian selendang (sbb die sgt suke time aku pakai selendang).

Nak di jd kan cite,smlm sang suami blik kije,die ajak aku kuar tgk muvie...hahahahahaa....Inilah masenye utk aku praktik ilmu yg aku dpt.Mase sang suami aku mandi,aku pon dgn pantas menggosok selendang.Mmg semangat giler la...Mase time nk pakai selendang tu,sang suami ku udah bersiap.Then die pon berkata, "Saya tggu kt dlm kete ye...".Aku angguk je.Bile time lilit punye lilit,asik xjadi je..aku mule la fed-up..Hampeh betoi!!Time sesaje gedix try mau lak die jd.Dkat 10minit gak aku try.At last aku give up sbb tkt sang suami marah tggu lelame dlm kete.

Aku pon capai tudung sarung then trus masuk kete.Sang suami ku yg pelik pon berkata "Aik..tadi bkn nk pakai selendang ke?Dah lame sy tggu nape pakei tudung indon ni gak?" Dgn penoh tensi aku pon bitau die "Mmg la nak pakai selendang,penat tau saye search cara pakai yg lain,bile time main2 jadik je,ni bile nk pakai betoi2 xnk jadik lak.Menci betoi,saje nk sabotaj saye.."Sang suami pon berkata balik "Tudung 4 segi (tudung bawal la) tu mane?Dulu blh je awak pakei,nape skrg xleh dah?Kan lg cantik awk pakei tudung tu.Bla bla bla bla...."

Diam je la aku pas dgr sang suami bebel.Org nk cantik2,somel2 utk die kna bebel lak.Bkn aku sengaja pon...Issshhhh rimas aku nk pakei tudung bawal plak da pasni...Tp yg pasti bak kate kawan2 aku, "Ko beli la tudung kaler ape pon,hitam gak yg ko pakei..."Hebat tol membe2 aku blh prasan.Tp betoi gak,mmg kaler itam gak lekat kt ati even byk lg kaler2 lain...Senang dowh nk matching...

So itu saje entry aku utk kali ini...Motif utama aku just nk bitau pasai tudung je...Walau ape pon cara kite ikat,lilit,serkup kat kepala ni,yg ptg tutup aurat...hahahhaha....

:::Kelajuan Membunuh:::

Assalamualaikum...

Dah lme rase aku x update blog ni...Ade entry yg aku nk tulis tp malas...Tetibe arini trase rajhen lak nk menaip pasai kelajuan ni...Bukan ape,sbb da byk sgt kes yg melibatkan kelajuan akan melibatkan kematian.Apalagik kalu bukan kete n moto.Aku tau even moto bwa seslow pon nyusahkan pengguna jalanraya yg lain n pasti ade gak segelintir yg maut sbb bwa slow.Tp kebanyakan bwa laju la.Betoi x?

Sedar x kalian yg x semua kete dibuat x sempurna tetambah kete Malaysia (bkn nk kondem tp kenyataan) even aku pakai kete buatan tempatan..hahahahaha...Dah byk yg aku jmpe kete terbakar tgh jln walaupon langgar sket je (kemek lebey).Tu blm masuk yg dah dilenjan sana sini,yg tayar da botak,enjin x servis,bearing haus & hmpir pecah sbb suke hentak stering time belok (tu pon nk bawak lelaju lagik).Dorg tak sedar ke yg sume faktor tu memungkinkan terjadinya perkara yg x diingini??

Lagi satu faktor adalah individu tu sindri,jakun bwa kete laju2 mcm la jln tu family dorg yg punye.Mcm la die je tau bwa kete.Bg aku yg memegang lesen yg dah bertahun2 ni x heran.Tp yg baru dpt lesen tu,tetambah kalangan lelaki,adoiiiii...Ko ingat ko hebat sgt ke bwa kete?Pliss la...Hebat pebende kalu membahayakan nyawa sindri n org lain.

Ramai yg kate pompuan bwa kete cam siput,tp bkn semua ye.Slow tp berhemah dowh...Utk pengetahuan,aku bkn dlm golongan pembawa kete yg slow,aku adalah pemandu berhemah...ekekekekeke....Kadang aku terpikir,perlu ke bwa laju2?Ape yg korg nk kejar?Kalau dah tau lmbt n perlu cepat smpai,nape x kuar awal2?Mentaliti masyarakay Malaysia ni mmg pelik.Seolah2 dorg je betoi,org lain sume salah,sume x reti.Heiiii...Wake up la dude..

Cube la korg pk,if sumtin happen 2 u..Lumpuh ka...Death..Ewwwww....Sape yg sedih?Ape yg korg tggal utk family korg?Hutang??Kalau harta bertimbun xpe..Mmg la semua kejadian adalah ketentuanNya,tp korg x blaja ke yg kite ade cara utk ubah ketentuan tu?Even tak ubah totally,sket perubahan pasti ade dr xdak lgsg.korg paham x pe aku bebel ni???Pepahamkan je la...

So,kpd yg suke bwa laju2 tu,yg suke men cilok2 tu insaflah...Bkn korg je yg pro...Hidup kalau xdak undang2 pasti kucar-kacir.Kalau xnk follow law,korg wat la negara korg sindri.Yg pasti aku benci org yg pk dirinya sgt hebat...Yaaaarkkkkkk....Dr itu,renung2 kan n slamat beramal...

Tuesday, November 30, 2010

:::DinneR owH diNneR:::

Assalamualaikum...

Pix kt atas tu d amek on 24/11/2010...Dinner KPLI-PJ ambilan Januari 2010...Biarpun hnya sebahagian yg attend (16 org jew)..tp ttp hepi sbb geng gile kami ada...Pd hal sok pagi certain dr kami ade interview..Semua tu rela kami korbankan utk menjayakan dinner ni...Congrats & million thanx to us..Pada yg x attend sbb kunon nk fokus on interview,anda mmg hebat & mempunyai kejelekitan yg amat tggi..Tahniah jua d ucapkan...Anda mmg memberi kerjasama yg luar biasa...

Berbalik pd dinner tu,ekceli theme glamour tp tgk la,kami je yg beria2 glamour...Malu seyhhh...Yg xleh tahan Puan Jaz yg siap berbulu mate pelsu...ekekekeke...Yg kekanak lelaki hnye ber't-shirt' dan jeans...adoiii...Xpe la...yg ptg majlis berjalan...


Starting dinner kol 8.00pm tp terlajak 8.30pm. Pengacara majlis yg vogue (Kak Ana) mengambil tmpt di ikuti doa pembuka mjlis dr Wafi..Ucapan sket2 dr KJ PJ-Puan Darinda dan KU PJ kami Fazrul (Bobby saja buat ramai..).Then di teruskan ngan mkn2...Pas sume lect hamek mknan,aku la org pertama hamek bg kategori pelajar...wakakakaka...Lapo siot...

After take a dish...Memasing da kinyang,bersando je...Ade yg trus amek microfon (karok time!!),ade gak yg kekunon malu kucin...Karok d mulekn dgn Fazrul & Wafi (yg laen2 kaber malu lagik)..Da puas Fazrul bantai mic tu,acara karok d stop kan kijap...Pemberian cenderahati di beri kpd sume lect JPJK IPGKRM,Somban...wahahaha...Walau kecit je cenderahati tu,tp ia ikhlas dr kami ye Tuan2 & Puan2...uhux uhux...

Settle sume, karok d teruskan dgn aku amek alih mic bersma Encik Jalil (lect yg tegas dlm senyuman)...waaaaa takot wooo....Tgk misai die je leh wt gugur rambut...wahahaha (mahap En. Jalil)..


Then, kitorg karok puas2 smpei jam 10.30pm (supposely smpei 11.00pm).Lupe lak sok nk interbiu..lalalalla...So kami stop kt situ trus bergerak pulang d iringi ujan rerenyai...Syukur sume slmt..Hope interbiu sok dpt d tempuhi dgn amat lancar & tenang...Amin....

Kt bwh ni aku attach several pix berkenaan dinner aitu...Sile la lihat ye....

::395's home::

::buddy ever::

::makan::

::1 Malaysia::

::geng gilak::

 ::posing wit JuJuR::

Saturday, November 20, 2010

:::A yEaR:::

Assalamualaikum...

18 Januari 2010 aku sah jadi student balik di IPG Kampus Raja Melewar, Seremban. Ambilan KPLI. Memang aku tak sangka boleh dapat sbb b4 dat aku dah pi interview sgale (on April 2009). Tapi rezeki xdak untuk intake June 2009... Nangis sakan... Lastly aku decide untuk bertunang 10.10.2009 kekunon ubat kecewa... huhuhu... After dat aku focus on my job (Dispute & Fraud Officer kat Menara MBB Pudu - temporary je pon). On Januari b4 aku dapat tau aku dpt KPLI ni, aku dapat tau yang aku confirm permanent as a officer kt MBB ni...15 Januari (Jumaat) aku dapat tau aku dapat KPLI & surat permanent MBB will receive on 18 Januari (Isnin). Tapi aku kena lapor diri on de same date. Meroyan gak memikir... At last, aku refer ngan boss aku, aku decide utk resign & accept KPLI utk ms dpan aku gak... Memang mengamuk sakan la boss aku tu sbb kije aku bkn sesenang leh pass kat org lain.. Tahan ayer mate je la nk jatuh.. Esoknye (Sabtu) aku dtg ofis kekemas n bg surat resign then aku trus blah (xnak toleh dah).

Pejam celik dah dekat setahun aku kat IPG ni... Dengan pelbagai dugaan & karenah umat manusia. Kawan & lawan, susah & senang, macam-macam la... Segala jerit perih tempuh ngan tahap kesabaran yang hurmmmm amat tinggi. Lagi tough kat IPG kalu nk compare ngan UNI. Mane tak nye, sume subjek yg bakal chekgu & chekgi blaja slame 4/5 thn kami kna abeskan dlm ms setahun je... Kalau la ade 18 nyawa, agaknye dah tggal 2 kowt...ekekekeke...

Aku nak credit many thanx to my family, mama, papa, adeq2 tercinta, suami (br kompom Julai 2010), nenda tersayang, kawan2 especially to Izzah & Kak Na (mereka amat sabar mlayan karenah aku yg berhangen dan pembebel rasmi d uma)... Ya Allah,aku amat bersyukur dgn rezeki yg kau berikan. Aku hambaMu yg amat lemah amat bersyukur dgn adenye mereka yg menjadi penguat semangat aku d kala tersungkur lemah. Terima kasih ya Allah..

Untuk mereka yg ingin menjadi guru, profesion ini bkn sesuatu yg mudah spt yg kite nmpk... Selain tugas mengajar, banyak lg kriteria yg perlu ade dlm diri seseorg utk MENDIDIK anak bangsa Malaysia. Jangan pandang rendah dgn guru, kerana keikhlasan mereka bisa menjadi doa yg amat mustajab buat anak bangsa. Untuk parents, bekerjasamalah dgn guru demi membina masa dpn anak anda yg berkualiti bkn shj mental ttp fizikal, rohani, emosi dan juga sosial (rembat FPK nye matlamat ni-kui kui kui)... Janganlah hanya menyalahkan guru dan memenangkan anak tanpa menyelidik... Jadilah parents yg adil walaupun anda berjawatan yg amat hebat, kerana jawatan anda bknlah dtg dgn sendirinya jika tiada yg memberi ilmu itu...

Kat bawah ni aku ade letak beberapa pix kami (especially yg ade muke aku yg rentung kna jemur la)...hahahhaa.... Semuanya KENANGAN... miss a lot dat moment guys...

 :::aku,izzah & ka na:::

 :::mari berkawad:::

 :::sebelum senam pagi-BIG:::

 :::sggh x mencabar:::

 :::rileks bersama eskrem:::

 :::geng PJ yg meroyans:::

 :::ni la group aku ms BIG:::
 :::assembly-sempat jeling kemra:::

 :::kami organizer MAULUD:::

 :::bersama kasut getah:::

 :::jiha,izzah & aku:::

 :::photoshoot-scan blh je:::

 :::geng PJ yg sgt sempoi:::

 :::berpengakap:::

 :::AJK tertinggi pengakap:::

 :::lagik2 ceramah:::

 :::geng pengakap PJ bersama DR.TAM:::

 :::pameran AADK kami:::

 :::AADK-cantik kan:::

 :::ape yg ptg???KERJASAMA:::

 :::briefing:::

 :::warrghhh!!!makan budok!!!:::

 :::gajet owh gajet:::

 :::aku psg khemah:::

 :::abseiling-gile itam aku:::

 :::steady ayie!!:::

 :::lect2 PJ yg sgt suke PROVOK:::

 :::inilah kami KPLI PJ-Jan 2010:::

 :::nak tgk kemra gak!!!:::


Kepada semua kawan2 KPLI (IPG Kampus Raja Melewar) intake Januari 2010, tahniah kerana kite semua berjaya mengharungi segala dugaan... Terima kasih kalian kerana saling bekerjasama. Jadilah insan guru yang sejati...

Monday, October 18, 2010

:::The Other Guys:::

Muvee yg baru saja ditonton bersama suami tersayang...Jalan crite yg sgt santai dgn penuh lawok yg wat aku rase cam nak baling kasut kat muke mereka berdua...
Niwey, hot chicky very awesome...Die nye boops vahhhh...very the...sgt cantik...
Untuk korg yg tak suke tgk crite yg memerlukan pale hotak pk beberat,aku sgt menyuggest muvee ni....

Friday, October 15, 2010

:::Keinsafan:::

Assalamualaikum...

Kejadian ni happen last wik after I've finished my esaimen. Aku dpt news from my hubby yg his opah meninggal around 1.30am on 14Oct2010. Tapi aku berbelah bahagi nak balik ke tak.My hubby dah otw balik wif his cousin & asked me to do so.Haaaaissshhhh...Mane le aku ingat jln nk balik ke kampung die (@Teluk Anson,Perak).Then he asked me to pick up his bro Udin early in da morning tomorrow @ KL..

Pepagi sok, pas submit my esaimen & request permission from my lecturer to skip class, aku pon running p KL to pick up Udin.Jam dah menunjukkan 8.40am mase aku masuk hiway...Sempat ke tak nak sampai aku pon tatau.Sampai KL around 9.15am.Aku soh Udin drive sbb aku kureng tido (alasen je...padahal aku tatau jalan).Hua hua hua...

Udin ni plak drive laju gile..Dah la mcm patung je dok sbelah aku.Tatau mau buraks ape (mmg pendiam pon die).Aku text la my hubby cane keadaan di sana..Katenye dah nak di bawa ke tanah perkuburan.So aku bitau la my bro in law ni soh trus saja p tanah perkuburan (evendo aku tatau kat mane).Nasep baik la smpat gak sampai b4 dikebumikan.

Ape yang aku nak story kat sini is : pembacaan talkin yang amat menginsafkan aku.Utk pengetahuan, ni adalah kali pertama aku follow ke tanah perkuburan (seingat aku la).Mase arwah abah aku, adik aku, pakcik aku evendo atuk aku (yg meninggal around March2010) pon aku tak hntr sampai ke kubur.Tatau la kenape aku tanak hntr,sedih sgt kowt.So dat,my hubby should proud aku hntr jenazah opah sampai ke kubur.

Masa baca talkin tu punye la panjang tp input tu yg amat menginsafkan aku.Baru aku sedar betapa kite hidup kat dunia ni skejap je.Perjalanan kite (even da mati) masa dlm kubur nnt tu pon panjang smentara nk tggu KIAMAT.Bagi yg banyak dosa terukla dibelasah nnt.Yg banyak pahale sonyum yolah manjang...Time ni la aku terfikir & menghitung sendiri,berapa banyak dah pahale yg aku dah kumpul???Aku rase sikit bebeno le...Kalau dose tu mmg banyak tak terkire..

Terasa kecit sangat diri aku waktu tu.Kalau tetibe la kate Allah hamek nyawa aku,kompom dah masuk neraka aku ni.Ya Allah,banyak betul dose aku.Baru kini aku rase menyesal dan sangat2 sedih dengan ape yang dah aku buat selama aku hidup kat dunia yg sementara ni.Ampunilah hambaMu yg berdosa dan hina ini ya Allah...Aku akan cube memperbaiki diri ini untuk menjadi hambaMu yg SOLEHAH.Tunjukilah aku ke jalan yg Kau redhai...amin...

Wednesday, October 13, 2010

:::ESAIMEN OWH ESAIMEN:::

Almost 10 month aku study kat sini dengan bermacam pangai org yg sgt2 pelik yg da ku jumpe...Yang cakap bergegar seluruh pelusuk alam ada...Yang jenis buat kije wajib berbalas ada (tak iklas la...).Yang tak campur makhluk perosak (tak la rosak sangat) & berhibernasi dalam bilik saje pon ada..In sort term, macam2 ado!!!

Well,including me...hehehe...Esaimen belambak2 tp namo wat, kalau nak ikutkan bkn susa mane pon...Additional bonus is ol dat esaimen must in BAHASA...No big deal la
evendo aku ni tak le terrel mane pon in English (in BAHASA pon hancuss bedebuss gak) but biasak la...MALAS is number 1...Kadang aku pon pk balik cane la aku boley blajo tetinggi ni dengan sifat MALAS yang masih tebal menyelimuti diri ini...hahaha...Niwey thanx to my creator,Allah for His blessing...

Panjang lak aku mencarut tapi takpe kot, mukaddimah tu kan penting. Ade la gak sesipi kene dengan tajuk aku ni..

Back to my esaimen yang gilosh banyak tu, aku hold namo buat selai pon...Aku ingat boley la lepaskan diri..."Ku sangka panas hingga ke petang,hampeh...rupenye ujan di tengahari.."Tengah syioookkkk aku ber'honeymoon' tak payah wat esaimen (even klasmate aku slalu remind me : credit to Kak Sue & Izzah) tetibe lak my Lect sensorang text to me to submit their esaimen..Damn!!!Glabah tetek kijap aku...(Cool Noorul & try to calm down-kata murni for build up my strenght & self condifent)..

Penat bersengkang mate, perah pale hotak carik idea...Akhirnya siap gak sesume esaimen aku...wakakakka....sungguh hebat kan??(riak & takbur sungguh manusia yang sorang ni)...

Ingatkan setel esaimen leh la kembali lazy-mazy rupenye ade lagik satu yang baru diberi last wik (adesss En. Lect PSU...why la last minute kasi???). Menurut my En. Lect PSU ni, esaimen ni kena submit by tumolo b4 12pm (14oct2010) to add our mark for diz paper (uda la 1st test aku dpt 20% je. Betoi2 tak bace pape pon nak test tu - kunon hebat. Nak meniru tak pakai spek plak - hadoi veli da suwey dat day...).

So nak tanak aku pulun gak wat...Nak tambah mark nye pasai la ni...We ol have to create 1 movie (tajuk bebas) lengkap tetulisan sgale. Bab ni memang aku ngaku aku sengal nak mampuih.Sesofware ni amat janggal di hujung jari ini.Lain la kalau soh tido ke,makan ke..Memang amat terrel skali...

Dari petang sampai la kol bape ek tadi???Kol 3am kowt, baru la siap. Jap lagi aku upload tapi biasak la musti la tak gempak sebab tukang buat nye tak handal men sofware..har har har...Apepon aku pueh ati.Lantak kome la nak judge cane pon...Yang penting AKU PUEH ATI!!!!
video

Wednesday, March 17, 2010

MAKTAB PERGURUAN RAJA MELEWAR


::: KPLI JANUARI 2010 :::







::: MAKTAB PERGURUAN RAJA MELEWAR :::

Tuesday, March 16, 2010

Nilai-Nilai Keguruan

Nilai-Nilai Keguruan

6 Sifat dan Kualiti Peribadi Seorang Guru

Peranan yang dimainkan oleh guru dalam bidang pendidikan, selain menyebar ilmu, segala tingkah laku guru akan menjadi contoh teladan kepada murid-muridnya. Oleh yang demikian, guru seharusnya mempunyai sifat dan kualiti peribadi, prefesional dan sosial yang baik dan murni.

6 Sifat dan Kualiti Yang Patut Ada Pada Setiap Orang Guru:

1. Baik Hati: Sikap baik hati dan timbang rasa seseorang guru amat dihargai oleh murid-murid kerana mereka akan belajar dalam suasana yang tenteram, yakin dan senang hati.

2. Jenaka: Sifat jenaka seseorang guru akan membawa suasana riang gembira kepada murid-murid dalam bilik darjah. Guru yang suka berjenaka adalah guru yang suka didekati oleh muridnya.

3. Sabar: Seseorang guru yang mempunyai sifat sabar adalah guru yang boleh mengawal perasaan diri. Guru yang bersabar akan dapat menjalin perhubungan yang erat dengan murid-muridnya.

4. Bertanggungjawab: Sifat bertanggungjawab akan sentiasa mendorongkan guru mementingkan tugas yang telah diamanahkan kepadanya. Beliau juga akan sentiasa berusaha mejalankan tugasnya dengan sempurna.

5. Yakin: Guru yang mempunyai sifat yakin tidak akan merasa takut apabila perlu membuat sesuatu tindakan atau keputusan. Murid-murid akan lebih menghormati guru yang boleh mengambil tindakan dengan tegas.

6. Kepimpinan: Murid-murid akan mematuhi segala tunjuk ajar dan arahan guru yang mewarisi sifat kepimpinan dan juga kualiti kepimpinan. Dengan kualiti kepimpinan ini, segala aktiviti pembelajaran akan dapat dijalankan dengan licin dan lebih berkesan.

Mengikut Nilai-nilai Keguruan, kualiti peribadi seseorang guru merangkumi sifat mesra, adil, luwes, kecindan, tegas, berdedikasi, berwibawa dan bertoleransi. Sekian terima kasih.

sumber : http://www.cikgublog.com

KPLI Ambilan Jun 2010

KPLI Ambilan Jun 2010

Kursus Perguruan Lepas Ijazah Sekolah Rendah (KPLI SR) Mod Sepenuh Masa Ambilan Jun 2010

Kementerian Pelajaran Malaysia mempelawa calon yang berkelayakan, berpotensi, berminat dan beriltizam untuk mengikut Kursus Perguruan Lepas Ijazah Sekolah Rendah (KPLR SR) Mod Sepenuh Masa di Institut Pendidikan Guru.

Syarat Dan Kelayakan Asas

  • Warganegara Malaysia
  • Umur tidak melebihi 35 tahun pada 28 Jun 2010 iaitu lahir pada atau selepas 28 Jun 1975.
  • Memiliki Ijazah Sarjana Muda atau setaraf dengannya daripada Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) atau Institut Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) tempatan atau luar negara.
  • Memiliki Ijazah yang diiktiraf oleh kerajaan Malaysia. Pemohon perlu merujuk laman sesawang JPA di alamat berikut: http://www.interactive.jpa.gov.my/webinteraktif/frmMainIktiraf.asp
  • Memiliki kepujian Bahasa Melayu di peringkat SPM atau SPM(V) serta lulus ujian lisan atau Prinsipal Bahasa Melayu di peringkat STPM.
  • Lulus Bahasa Inggeris di peringkat SPM atau SPM(V).

Syarat Tambahan

  • Calon hendaklah sihat fizikal dan mental.
  • Calon yang memiliki Ijazah Sarjana Muda dengan PNGK 2.75 ke atas diberi keutamaan.
  • Calon hendaklah aktif dalam kegiatan kokurikulum.
  • Calon yang memiliki ijazah yang bertepatan dengan bidang pengkhususan dan pengalaman mengajar akan diberi wajaran tertentu.
  • Calon hendaklah bersedia ditempatkan di mana-mana sekolah termasuk kawasan pedalaman.

Calon Yang Tidak Layak Memohon

  • Calon yang telah memiliki kelayakan ikhtisas perguruan seperti Ijazah Sarjana Muda dengan Pendidikan, Diploma dengan Pendidikan, Diploma Pendidikan, Diploma Perguruan atau Sijil Perguruan.
  • Calon yang masih terikat dengan Kontrak Perkhidmatan Agensi Kerajaan termasuk yang sedang mengikut Kursus Perguruan Lepas Ijazah Mod Kursus Dalam Cuti kelolaan Kementerian Pelajaran Malaysia.
  • Calon yang pernah meletakkan jawatan dalam perkhidmatan kerajaan.
  • Calon yang pernah dikenakan tindakan tatatertib atau sedang dalam proses tindakan tatatertib semasa dalam perkhidmatan atau dalam latihan.
  • Calon yang pernah disabitkan dalam kesalahan penyalahgunaan dadah atau jenayah.

Cara Mengemukakan Permohonan

  • Permohonan hanya boleh dibuat secara atas talian (online) dengan melayari laman sesawang Kementerian Pelajaran Malaysia di alamat: http://www.moe.gov.my mulai 08 Februari 2010.
  • Tarikh tutup permohonan : 21 Februari 2010

Kepada sesiapa yang berminat untuk menjadi guru, silalah memohon kursus ini. Sekian terima kasih.

sumber : http://www.cikgublog.com

KLIK NI PULAK =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...